Apua Pihaan

Hyvän taimen valinta

Taimimyymälän olosuhteet ovat taimille vaativat. Kastelua ei saa unohtaa pahimmankaan kiireen aikaan. Jos taimet ovat myymälässä pitkään, niitä täytyy hoitaa ja lannoittaa. Hyvinvoivat taimet ovat taimikaupan ammattitaidon mittari. Hyvin hoidetun taimen tunnistaa siitä, että nuutuneita versoja ja lehtiä ei näy. Lehdet ovat luonnollisen värisiä ja uusi kasvu tukevaa.

Pensaiden ja perennojen taimien hyvyyttä arvioitaessa pitää tuntea jonkin verran kasveja, sillä eri lajien kasvutavat poikkeavat paljonkin toisistaan. Yleensä taimien tuuheus on parempi laadunosoittaja kuin pituus. Perennoilla kasvu on yleensä niin voimakasta, että pienet ulkonäköerot eivät muutaman viikon kuluttua istutuksesta näy lainkaan.

Pensaiden versojen määrä ja vahvuus kertovat taimen laadusta. Kannattaa valita hyvin haaroittuneita ja paksuversoisia taimia. Taimien tärkein osa on juuristo. Sekä perennoilla että pensaiden astiataimilla suuri ruukkukoko on ehdottoman hyvä piirre, jos versosto vaikuttaa elinvoimaiselta. Kesällä laadun toteaminen taimen ulkonäöstä on helppoa, mutta keväällä ennen lehtien puhkeamista elinvoimaisuuden toteaminen on hieman vaikeampaa. Silmiinpistävästi (kokonaan) kuivuneet oksat kertovat huonosta laadusta. Kuivuneet versonkärjet sen sijaan poistetaan istutusleikkauksen yhteydessä, joten tässäkään ei ole syytä niuhottaa liikoja.

Hyvässä puun taimessa on kohtuullisen suora runko. Vähäiset lenkoudet ja mutkat ovat luonnollisia ja oikenevat paksuuskasvun myötä. Kannattaa välttää taimia, joissa on kuorivaurioita. Latvuksessa tulisi olla tasaisesti joka suuntaan osoittavia oksia sopivan harvassa. Aivan pienillä puilla latvus ei ole ehtinyt muotoutua, joten sen edelleen kasvattaminen jää istuttajan vastuulle.

Nimilaput sisältävät tärkeää tietoa

Usein myymälässä on taimien yhteydessä värikuvallisia tauluja ja nimilappuja. Lapuissa on myös tekstiä, joka kertoo paljon olennaista tietoa taimesta. Taimiaineistolaki edellyttää myyjää kertomaan taimista tiettyjä asioita: lapusta löytyy kasvin tieteellinen nimi sekä suomen- tai ruotsinkielinen nimi ja lajikenimi. Nämä lukemalla varmistut, että olet ostamassa juuri sitä kasvia jota haluat. Vartetuilla taimilla pitää mainita myös käytetty perusrunko.

Nimilapussa pitää kertoa taimen tuotantomaa. Jos siinä lukee selvästi Suomi, voit jatkaa eteenpäin. Jos sen sijaan ihmettelet outoja lyhenteitä, yritä selvittää niiden merkitys. Joskus taimea on viljelty kahdessa maassa. Silloin nimilappuun on kirjoitettu tuotantomaan kohdalle kaksi maan nimeä tai tunnusta. Yleensä alimmaisena on viljelijän tai myyjän nimi. Nimen kotimaisuus ei välttämättä takaa taimen kotimaisuutta.

Ryhmäruusuja ei viljellä lainkaan Suomessa. Kotimaisia köynnöksiä on tarjolla melko vähän. Myös tiettyjä havukasveja, kuten tuijia ja marjakuusia, tuodaan ulkomailta paljon. Sen sijaan muiden kasvien - perennat, pensaat ja puut - joukosta on mahdollista valita kotimaisia taimia.

Taimen ostajan vinkkilista:

- Ota selvää kasveista etukäteen

- Kysy neuvoja silloin, kun ei ole ruuhkaa

- Lue taimien nimilaput huolellisesti

- Kiinnitä laadussa huomio olennaisiin asioihin

- Suosi luotettavia taimimyymälöitä

- Nauti taimihankinnoista

Vinkkejä

Tämä sivusto on valmistettu maa- ja metsätalousministeriön avustuksella.