Apua Pihaan

Suojaa jäniksiltä ja myyriltä

Paras aika suojata jäniksien ja myyrien ruokavalioon kuuluvat kasvit on ennen lumien tuloa. Myyrätuhoja on odotettavissa, vaikka aivan huippuesiintymistä olekaan luvassa. Jänikset ja rusakot verottavat joka vuosi puutarhan kasveja. Oma riesansa voi paikoin olla isommista kasvissyöjistä; hirvistä, peuroista ja metsäkauriista.

Myyrät ja jänikset aiheuttavat suurimmat tuhot kotipuutarhoissa ja niiltä suojautuminen on otettava jokavuotiseksi rutiiniksi. Peltomyyrä kaluaa puiden ja pensaiden rungot lumen alta. Helpoimmin käytettävät rungonsuojukset ovat muovisia spiraaleja sekä muovisia tai metallisia verkkoja. Talven kuluessa kannattaa tarkistaa, että rungonsuojus yltää hangen yläpuolelle. Jos suojuksen korkeus ei riitä, lisää talvella jatkeeksi toinen tai tallaa lumi puun ympäriltä.

Rungonsuojuksia ei voi käyttää suojaamaan aivan jokaista pihan kasvia. Silloin myyrätuhoja voidaan vähentää tiivistämällä hanki suojalumen aikaan. Jäätynyt tiivis lumi estää peltomyyrien liikkumisen lumen suojassa. Tiivistämisen voi tehdä tallaamalla, suksilla, mönkijällä tai moottorikelkalla aivan pinta-aloista riippuen.

Jänikset ja rusakot nauttivat puutarhan antimista

Jänikset ja rusakot voivat tehdä suurta tuhoa nuorille hedelmäpuille ja yleensäkin lehtipuille. Nämä arat puut kannattaa suojata korkeilla metalliverkoilla vaikka yksittäin. Jos hedelmätarhan istuttaa suppealle alueelle voi koko tarhan suojata pysyvällä aidalla.

Paksu lumipeite kattaa rusakoille ja jäniksille herkkupöydän. Paksun hangen ansiosta jyrsijät yltävät kaluamaan rungot ja versot suojaverkkojen yläpuolelta. Varsinkin rusakot voivat painaa keveitä verkkoja käpälillään alas. Sen vuoksi talven aikana pitää seurata jatkuvasti, että suojat yltävät riittävän korkealle. Tarvittaessa verkkojen ympäriltä hanki tampataan matalaksi tai lapioidaan pois.

Keväällä ei ole mitään kiirettä poistaa suojaverkkoja, sillä jänikset ja varsinkin rusakot syövät runkoja yllättävän pitkään. Vasta uusi tuore heinä houkuttelee ne pois puiden kimpusta.

Vinkkejä

Tämä sivusto on valmistettu maa- ja metsätalousministeriön avustuksella.